Arhiv obvestil in novic

Odlogi in obroki plačevanja prispevkov spet dovoljeni

E-pošta natisni PDF

Ljubljana – Davčna uprava ne ravna prav, ko podjetjem ne dovoli odloga in obročnega plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, je generalni davčni urad izvedel od druge pritožbene ravni za carinske in davčne zadeve, ki deluje pri ministrstvu za finance.

Od 1. januarja letos je davčna uprava prejela 1062 zahtevkov za odpis, odlog in obročno plačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Generalni davčni urad je včeraj območnim uradom že razposlal navodilo, naj vloge za odlog in obročno plačilo znova sprejemajo in o njih odločajo. Državni zbor je 23. decembra lani izglasoval spremembe in dopolnitve 110. člena zakona o davčnem postopku: z njimi je zakonodajalec predpisal, da pri prispevkih za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ni mogoče uporabljati določb od 101. do 103. člena zakona, ki veljajo za odpis, odlog in obročno plačilo obveznih dajatev.

V generalnem davčnem uradu smo preverili, kako se je zgodil preobrat, zaradi katerega sta po uradnih pojasnilih spet dopustna odlog in obročno plačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. V generalnem davčnem uradu odgovarjajo, da morajo upoštevati uradno stališče nadrejenih ustanov: »Zavzeli so stališče, da tolmačenje davčnega organa glede določbe 110. člena zakona o davčnem postopku v povezavi s prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ni povsem pravilno.

Iz obrazložitve konkretnih odločb izhaja, da je v prvem odstavku 110. člena zakona o davčnem postopku določeno, da se 101., 102. in 103. člen ne uporabljajo za prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, a to po mnenju ministrstva za finance ne pomeni, da prispevkov ni mogoče odpisovati, odložiti plačila ali omogočiti obročnega, ampak le določa, da se pri tem ne upoštevajo določbe omenjenih treh členov zakona o davčnem postopku.

»Davčni uradi bodo obravnavali tudi vloge, ki še čakajo na obravnavo, tako da jih še niso zavrgli,« nam je povedal Iztok Verdnik iz generalnega davčnega urada. Davčna uprava je ministrstvo za finance že zaprosila za navodila, kako naj ravna z več kot 1000 že zavrnjenimi vlogami davčnih zavezancev za odlog prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje od 1. januarja letos. Ministrstvo še ni odgovorilo.

 

Novi način plačevanja davkov in prispevkov po 01.10.2011

E-pošta natisni PDF

Obveščamo vas, da je prispevek z vsebino o novem načinu plačevanja davkov in prispevkov po 01.10.2011 objavljen na novi spletni strani oz. na spodnji povezavi:

http://www.ozs.si/Začlane/Svetovalnicenter/Aktualno/Podrobnostnovice/tabid/256/ArticleId/215/Default.aspx

V prispevku boste našli tudi članek svetovalke Janje Perme iz aprilske številke Obrtnikovega svetovalca - na koncu članka so zelo uporabni praktični primeri novega načina plačila dajatev.

 


Stran 2 od 2

Prijava

Iskanje

Dobrodošli na uradni strani OOZ Brežice

V zbornici je združenih več kot 500 članov iz sedmih sekcij, v okvirju katerih so organizirana redna izobraževanja, delavnice in posvetovanja. Članom nudimo tudi pomoč in podporo, ter izvajamo storitve e-Vem točke, ter skrbimo tudi za medsebojno druženje in sodelovanje.

© 2011 Območna obrtno-podjetniška zbornica Brežice, Cesta prvih borcev 3, 8250 Brežice | telefon: 07 499 22 70 | natasa.bogovic@ozs.si
Izdelava spletnih strani: Modra Ideja